Tijdelijke natuur

Ontheffing Tijdelijke Natuur

In september 2015 is de Beleidslijn Tijdelijke Natuur gepubliceerd (Staatscourant 2015 nr 29016).

Tijdelijke natuur Citroenvlinder

Initiatiefnemers zijn vaak bang dat zich op een braakliggend perceel
beschermde soorten vestigen die in de realisatiefase voor vertraging en problemen zorgen. Vaak wordt er dan voor gekozen om het terrein geregeld te verstoren zodat vestiging van beschermde soorten wordt voorkomen.

Met een Ontheffing Tijdelijke Natuur is het mogelijk de natuur op een terrein zijn gang te laten gaan en op een later moment weer te verwijderen zodra plannen uitgevoerd gaan worden. De initiatiefnemer heeft hiermee de garantie dat een project gewoon door kan gaan en geen vertraging oploopt.

Zeker voor pioniersoorten vormen terreinen met tijdelijke natuur een welkome aanvulling op (permanente) natuurgebieden waarin het beheer meestal is gericht op stabiliteit en het tegengaan van plotselinge veranderingen. Voor omwonenden kan tijdelijke natuur bijdragen aan een groenere leefomgeving. Een goede communicatie is echter belangrijk. Bewoners moeten zich er van bewust zijn dat het groen van tijdelijke aard is en dat als het terrein zijn uiteindelijke bestemming krijgt de natuur weer verdwijnt.

Dit kan Koeman en Bijkerk voor u doen

Voorafgaand aan het aanvragen van de ontheffing

• Vastleggen van de nulsituatie om te onderzoeken of er beschermde soorten voorkomen op het terrein
  • Opstellen van een activiteitenplan. Een activiteitenplan dient als bijlage mee gestuurd te worden bij de ontheffingsaanvraag.
  • Advies voor beheer en inrichting. Tijdelijke Natuur vraagt geen inrichting, gebruik en/of beheer. Het gebied mag, onder voorwaarden, echter wel aantrekkelijk worden gemaakt voor dieren, planten en recreanten en extensief beheerd worden.

Voorafgaand aan het opruimen van de Tijdelijke Natuur

• Inventariseren welke soorten aanwezig zijn om de juiste zorgplichtmaatregen te kunnen treffen.
  • Ecologische begeleiding bij het opruimen van de Tijdelijke Natuur

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gertrud Berg.

drs. Gertrud Berg
E: g.j.berg@koemanenbijkerk.nl