Zwemwateronderzoek

Zwemmen in natuurwater kan leiden tot vervelende verschijnselen zoals zwemmersjeuk, misselijkheid, of diarree. Om zwemmers te beschermen worden zwemwateren wekelijks of tweewekelijks onderzocht. Wanneer het risico op gezondheidsklachten te groot wordt, plaatst men waarschuwingsborden of sluit men de zwemlocatie. In veel gevallen probeert men ook om maatregelen te nemen die de oorzaak van de klachten duurzaam weg moet nemen.

Dit kan Koeman en Bijkerk voor u doen

Kwaliteitsbeoordeling

• bepalen zwemwaterkwaliteit (blauwalgen, intestinale enterococcen en Escheria coli)
  • vaststellen vóórkomen zwemmersjeuk (Trichobilharzia ocellata)
  • onderzoek naar andere oorzaken van jeuk (processierups)

Preventie en bestrijding

• bestrijding blauwalgen
  • bestrijding zwemmersjeuk
  • (her)inrichtingsadvies

Blauwalg bestrijding

Meer over blauwalg bestrijding of download (pdf) het aanvraag formulier voor zwemwateranalyse.

Zwemmersjeuk

Meer over zwemmersjeuk

Referentieprojecten

Blauwalganalyses voor zwemwatercontrole (Waterschap Hunze en Aa’s en Waterschap Noorderzijlvest / 2000-heden)