Zwemmersjeuk

Wat is zwemmersjeuk?

trichobilharzia4Zwemmersjeuk is een ontstekingsreactie op zogenaamde cercariën, die oppervlakkig in de huid binnendringen tijdens het zwemmen in natuurlijk zoet water. Een cercarie is een larvale vorm van een parasitaire worm. De parasiet die zwemmersjeuk veroorzaakt heet Trichobilharzia ocellata waarvan de volwassen vorm in watervogels leeft. In Nederland gaat het vooral om eenden en ganzen.

Levenscyclus

De eieren van de volwassen parasiet komen via de vogelpoep in het water terecht. Uit het ei ontwikkelt zich een eerste larve (miracidium). Deze gaat op zoek naar een tussengastheer, een poelslak. In de slak veranderen de larven van miracidia in cercariën. Deze cercariën verlaten de slak en gaan op zoek naar hun eindgastheer, een watervogel. Na binnendringing door de huid komen ze in het bloedvatenstelsel van de vogel terecht en daar begint de cyclus opnieuw. Wanneer de cercariën “per ongeluk” een mens proberen binnen te dringen, ontstaat een jeukend bultje: zwemmersjeuk.

trichobilharzia1Wat kan Koeman en Bijkerk voor u doen?

Wij kunnen het voorkomen van zwemmersjeuk voor u vaststellen (Trichobilharzia ocellata), of onderzoek doen naar andere vormen van jeuk (processierups). Tevens kan Koeman en Bijkerk preventief poelslakken verwijderen om zo de kans op zwemmersjeuk sterk te verminderen. Ook kunnen we een (her)inrichtingsadvies opstellen, waarbij optimaal rekening wordt gehouden met de functie als zwemwater.

Neem voor meer informatie contact op met Geurt Verweij.